ClickCease

Bel het nummer en toets
je belcode in! 80 ct/min

0909-0505

Wat is 1 april?

1 april is de dag dat mensen elkaar voor de gek houden. Goed bedoelde grappen worden uitgehaald om iemand in het ootje te nemen.

Volgens de informatie op Wikipedia is 1 april onstaan bij de Franse wijziging van de Gregoraanse kalender. Voor die tijd werd nieuwjaar gevierd van 25 maart tot en met 1 april. Maar vanaf 1582 werd nieuwjaar gevierd op 1 januari. Mensen die deze nieuwe datum vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden kregen op 1 april uitnodigingen voor niet gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort. Dit leidde tot het onstaan van de 1 aprilgrap zoals wij deze hedendaags kennen.

1 april in andere landen

In Frankrijk wordt 1 april poisson d'avril genoemd. In Engelstalige landen wordt het April Fool's Day genoemd, de Duitsers spreken van Narrentag en de Russen hebben het over (Dyen' Doeraka, letterlijk vertaald: de dag van de dommerik) . In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen.

Wat is een goede 1 april grap?

Rond 1 april hoor en zie je de wildste en gekste 1 april grappen. Maar wat maakt een 1 april grap nou zo goed en is welke grap wel een echte 1 april grap? Om een goede 1 april grap uit te halen moet je een aantal punten in ogenschouw nemen:

* Als je een 1 april grap uithaalt mag je slachtoffer daar nooit gewond bij raken of andere psychische of fysiek letsel aan over houden. * Het 1 april slachtoffer moet echt in de maling genomen worden. Hij/zij moet denken dat er iets gebeurd is, of gaat gebeuren, terwijl dit helemaal niet zo is. * Bij een 1 april grap vertel je achteraf altijd dat het een 1 april grap betrof.

Hoe herken je een 1 april grap?

Rond 1 april ga je wellicht bij elk apart nieuws denken: Is dit een 1 april grap? Of is het echt gebeurd? Dat is met onze grappen ook zo!

* Bij een 1 april grap staat er vaak iets als het volgende bij: Meer nieuws volgt op 1 april. De onthulling is vrijdag om 15:00 uur. * Geen of onjuiste bronnen. Het is niet of lastig mogelijk om de echtheid van het nieuws te controleren. Grote kans dat het dan om een 1 april grap gaat.